Kategóriák

Csak rendelésre

Csomagok szállítója

 Csomagok szállítói:

GLS
1 munkanapos
Házhozszállítás,GLS csomagpont

MPL
1 vagy 2 munkanapos
Házhozszállítás,PostaPont
Csomagautomata
Postán maradó ,10 napos őrzési idő
raklapos szállítás  emelőhátfalas kocsival.

Borászati refraktometer ,cukorsűrúség mérő 0-40 BRIX értékkel

BORÁSZAT / ESZKÖZÖK / Azonosító: 01282

bruttó 13.000 Ft
db
Borászati refraktometer ,cukorsűrúség mérő 0-40 BRIX értékkel - kattintásra teljes méret

A borászatban használt refraktométereknek legalább 25 BRIX%-ik kell mérniük, mivel az édesebb szőlőkben ilyen magas cukortartalom is lehet.Viszont az aszúban még magasabb a cukortartalom és ezért is jó, ha borászati refraktométer 40 BRIX%-ig mér. FIGYELEM! A BRIX% nem egyezik a magyar mustfokkal!

KMW: 0-27°(Babo) - Magyar mustfok! esetén átváltó számot kell használni.

0,675 szorzóval kell szorozni a mért értéket.
Amennyiben pl. 24-et mutat BRIX értékben ,akkor az  24 x 0,675  azaz 16,2 -es mustfoknak felel meg.

Hogyanműködik a refraktométer?

A refraktométerek segítségével mérhető a fény törésmutatójakülönböző oldatokban. A műszerben van egy beépített prizma és egy matt tető,amely a fényt 180o-ban szórja. A méréshez a prizma felületére kellpár csepp oldatot felvinni és a matt tetővel leszorítani. A beépített optikaitávcső segítségével, fényforrás felé nézve megfigyelhetjük a számokkal ellátottskálán a sötét és világos határfelület elhelyezkedését, amelyből leolvasható aszámbeli mért érték. Tehát a mérés egyszerű, könnyen kivitelezhető, akár a terepenis elvégezhető, ami a gyakorlatban nagyon hasznossá teszi a kézirefraktométereket.

A törésmutató függ az oldatban lévő anyagok típusától (például, a tisztavíz törésmutatója 1,3330, az etil-alkoholé 1,361, a gliceriné 1,4729, aszilikon olajé 1,52045), az oldat koncentrációjától,a hőmérséklettől.

Agyakorlatban az úgynevezett BRIX%-ban kifejezett egységet használják. A BRIX% egység megfelel 1 g cukornak 100 g oldatban, vagyis a cukor tartalom százaléknak,tömegben kifejezve. Ebből az is következik, hogy a tiszta víz BRIX% értékeegyenlő nullával. Ezért is egyszerű ez a skála, és lehetővé teszi a műszerekkalibrációját tiszta vízzel.

Az egyszerű kézi refraktométereket, amelyeknek a skálája"0"-tól indul, desztillált vagy más módszerrel előállított nagytisztaságúvízzel (például, reverz ozmósissal előállított vízzel) kalibráljuk. Akalibráció abból áll, hogy, mint a mérésnél, pár csepp vizet rácseppentünk aprizma felületére és megmérjük a BRIX% értékét. Ha a tiszta víz BRIX% nem a"0" - értéknél van, a műszeren lévő kalibráló csavarral beállítjukpontos értéket és fixáljuk a csavar állapotát. A legtöbb refraktométer típusvízzel kalibrálható, de vannak kivételek is.

Mérésekkézi refraktométerrel - mire kell figyelnünk?

A gyakorlati mérés abból áll, hogy a gyümölcsből kipréselünklegalább pár csepp friss lét a prizma felületére. Lezárjuk a tetőt. A fény feléfordítva, beállítjuk a szemünknek megfelelő nagyítást, hogy élesen lássuk askálán a számokat és a határvonalat. Leolvassuk a mért értéket.

A mérés után egy száraz kendővel vagy fehér szalvétával letöröljüka prizma felületét. A műszert óvni kell a víztől. Nem szabad vizesen hagynitárolás előtt. Nem szabad rázni, ütni. Vigyázzunk, mert egy kemény aszfaltravagy beton talajra való esés tönkre teheti műszerünket.

Mézrefraktométer kalibrálása és a mérések elvégzése.

A méz refraktométer skálája 58,0 - 92,0 BRIX% között van, ezértmár egyszerűen, tiszta vízzel nem tudjuk kalibrálni. Ezekhez arefraktométerekhez a kalibráláshoz ismert BRIX% értékű folyadékokat szoktakhasználni, amelyek értéke természetesen beleesik a mérési határokba. A hátrányukcsak annyi, hogy ezek a kalibráló folyadékok nem olcsóak. Sokszor drágábbanlehet beszerezni őket, mint magát a refraktométert. Például, az RI48 kalibrálóoldatból 75 ml (minőségi bizonylattal), amelynek a BRIX% értéke 76,0, nettó35000 Ft-ba kerül. Mivel ezek az oldatok szilikon olajokból vannakösszeállítva, a refraktométer műanyag fedőjét marják és 1-2 kalibrálás utántönkreteszik. Ezért némely gyártó speciális üveg tetőt is ad a kalibráláshoz, ezzelkell leszorítani a prizmára a kalibráló folyadékot. A gyakorlatban ezt aproblémát másodlagos kalibráló egyedekkel szoktuk kiküszöbölni. Ha afelhasználó saját célra végzi a méréseket, számára elegendő a kézi méz refraktométerekáltal elérhető 0,5 BRIX% pontosság. Ezért a méz esetében elegendő egy jóminőségű mézből valamelyik laborban megmérni pontosan kalibrált műszeren aBRIX% értéket és ezt a méz-próbát használni a méz refraktométer kalibrálására.Természetesen megfelelően kell tárolni, zárt edényben, hogy a cukortartalma ésvíztartalma ne változzon az idő múlásával.

A méz refraktométerekben általában be van építve a víztartalomskála is. Ha a felhasználónak a refraktométerében nincs ilyen skála (nem mindentípusú digitális refraktométerben található meg ez a skála), csak a BRIX%egység, a víztartalmat egyszerűen ki lehet számítani a mért BRIX% alapján. Améz összetétele bonyolult, de a cukor és a víz együttesen átlagban 97,5% teszki. Vagyis minden más anyag együtt is csak 2,5 százalék. Tehát ha mézbenmértünk, pl. 72 BRIX%-ot, akkor a víztartalom értéket megkapjuk, ha a 97,5-bőlkivonjuk a cukortartalmat: 97,5 -72,0= 25,5%.

Vizesoldatok mérése

A tiszta víz BRIX% egyenlő nullával. Mivel a refraktométerpontossága 0,2%, ezért csak ilyen koncentrációtól magasabb értékű vizes oldatokbanvan értelme használni a műszert. A cukortartalom mérésén kívül használható másvizes oldatok koncentrációjának a meghatározására, mint alkoholtartalompárlatban (pálinkában), tisztítóoldatok,fagyállók, technológiai olajos keverékek, akkumulátorsav ellenőrzésére. Agyakorlatban, hogy ne kelljen kalibrálni a műszert a megfelelő feladatra, agyártó gyárilag kalibrálja refraktométert és a mérési feladatnak megfelelőskálával látja el. A felhasználónak elegendő mérés előtt tiszta vízzelbeállítani a ?nulla? értéket és már mérhet is vele.

Hagazda úgy dönt, hogy elvégzi egymaga a kalibrálást a meglévő BRIXrefraktométerén, alább egy példával segítek ebben.

Hogyan mérjünkalkoholtartalmat pálinkában bor refraktométer segítségével?

Borrefraktométer általában két skálát tartalmaz: egy 0,0-40,0 BRIX%-ot és egy0,0-25 térfogati alkohol % skálát. Sokan tévedésben vannak a név miatt. Azthiszik, hogy a bor refraktométerrel aborban és cefrében is lehet cukor és alkohol szintet mérni - de nem! Ez nemígy van. A bor refraktométer a bor gyártásának az elősegítésére van szerkesztveés must cukortartalmát lehet vele meghatározni. A második alkohol skála (a kézi bor refraktométer esetében) viszont azt a teoretikusan elérhetőalkoholszintet mutatja, ami majd a borban lesz, forrás után. Tehát ez azalkohol skála nem használható más oldatokban alkohol meghatározására.

Ha borpárlatban, pálinkában vagy vodkábanakarjuk használni a refraktométert, akkor a BRIX skálán mért egységből lehet kiszámítani amegfelelő értékeket. A refraktométer gyártók nem adnak ilyen kalibrációt aműszerhez, ezt egyszerűen elvégezhetjük mi is.

A gyakorlatban az alkohol-víz keverék BRIX értékei(a 0,2% pontossági szinten) lineárisan változnak az alkohol szintnövekedésével, vagyis a kalibráló vonal egy egyenes, amely a ?nulla? értéktőlindul. Ezért elegendő megmérni egy ismert alkohol tartalmú keverék BRIX értékétés abból kiszámíthatjuk az alkohol % meghatározásához szükséges szorzót.

Példa: 40%-s vodkában,14,2 BRIX%-ot mértem kézi refraktométerrel. A szorzó = 40% alkohol: 14,2=2,817.Hogy ellenőrizzem a mérés helyességét, elkészítettem 1:1 hígítással (1 részvodka + 1 rész víz) egy 20% alkohol tartalmú oldatot. Annak a BRIX% értéke7,1-7,2 között volt, amelyből megkapom az alkohol tartalmat egy szorzással:7,2x2,817=20,3%.

Mintlátjuk a +/- 0,2% pontosságon belül lehet használni az ilyen egyszerű módszert.Minél közelebb van a kalibrálási pont a mérendő egységhez, annál pontosabbanlehet elvégezni a mérést.

Mire figyeljünkrefraktométer kiválasztásánál?

Mivela kézi refraktométerek konkrét méréshez kell kiválasztani, oda kell figyelni ahelyes mérési skála kiválasztására, mert a pontosság függ a skála értékeitől.

-         0-10BRIX% határok között mérő műszereket, általában alacsony cukortartalmú oldatok vagytechnológia olaj-víz emulziók minőségének az ellenőrzésére szokták használni.

-         0-20BRIX% határok között mérő műszerekkel szokták mérni a málna, bodza, dinnyecukortartalmát.

-         0-40BRIX% határok között mérő műszereket használnak a must és más 40% alatti cukrosoldatok mérésére.

-         28-62BRIX% közzé kerülnek a tömény cukoroldatok, szirupok, zselék ellenőrzésérehasználandó műszerek.

-         58,0-92,0 BRIX% között van méz és más tömény cukros keverékekrehasználandó műszerek mérési határa. Ha több fajta refraktométert is kellenevennie, akkor gondolja meg a digitális refraktométer vásárlását, mivel ezek aműszerek 0 -85 BRIX% között mérnek, vízzel kalibrálódnak és két kézirefraktométer árán már megvehetők.

KovácsIstván

elektrokémikus,a kémiai tudományok kandidátusa

MeE: db

Csomagolási egység: 0

Kötelező SzKtg: 0


Bevásárlókosár

Kérjük, lépjen be.

Elfelejtett jelszó
Regisztráció
Nem tudok belépni

Kötelezettség

Felhívjuk a  Tisztelt Vásárlónk figyelmét,hogy megrendelésük egyben fizetési kötelezettséget is jelent !

Kedvezmények

1.Minden Vásárlónk tényleges rendelése után 2 % értékű kupont írunk jóvá,melyet a következő vásárlásnál tud a Vásárlónk érvényesíteni.
2.A regisztráció 500 Ft-os kupont jelent.
3.Egyes termékeknél sávos kedvezmények vannak 2-15 %,melyek a darabszámoktól függenek.
(Üvegáruk,műanyagáruk fém és műanyag lapkák,tömegtermékek)
4.50000 Ft feletti vásárlás  esetén cégünk a továbiakban egyedi kedvezményt ad,amennyiben nem kedvezményes termékekből tevődik össze a vásárlás.
Ez  a kedvezmény értéktől függően 15 %-ig is lehet.A kedvezmény igénybevételéhez a kódot a számlával együtt adjuk át,s a jövőben a kód használatával csökkentheti a termékek árait.

Cégadatok:

Áruház nyelve:magyar
Szerződés nyelve:magyar
Adatkezelési nyilvántartás
száma:NAIH-105737/2016

Webáruház üzemeltető:
VIVIEN 2005 Kft
Balatonszentgyörgy
József A  u. 11.
Cégjegyzékszám:
14-09-307529

Bankszámlaszám:
10701111-49661400-51100005
Üzlet és Ügyfélszolgálat:
8710 Balatonszentgyörgy
Berzsenyi D.u. 104.
Tel/Fax.:(0036)85-377084  
mobil: (0036)30-6889227
Email: info@cegledi.eu
Üzletvezető:szilvi@cegledi.eu
Ügyvezető:sandor@cegledi.eu
Bankkártyás fizetés szolgáltatója:

Termék ajánló
Webáruház készítés és bérlés

0.12 mp
SSL biztonságos vásárlás     Simple bankkártyás fizetés     Webáruház bérlés